De Schrijfkaravaan - Isabelle Rossaert
Lesgever
Isabelle Rossaert
Schrijvenop aanvraag

Manuscriptbegeleiding en schrijfcoaching

manuscriptbegeleiding

Zoek je een sparringpartner voor jouw literaire project? Een kritische en professionele lezer voor jouw manuscript?  Een coach die je niet alleen helpt de juiste vragen te stellen over jouw tekst, maar die ook tips en oefeningen geeft om weer los te komen wanneer je vastzit, om (weer) vertrouwen te krijgen in je pen, om de mogelijkheden van die pen uit te breiden?

We kunnen met jou op verschillende manieren aan de slag gaan:

Feedback:

Dieptefeedback (van 3 tot 5 pagina’s)

Bij dieptefeedback onderzoeken we als het ware met het vergrootglas jouw tekst. We kijken naar jouw taal, stijl, jouw woord- en beeldgebruik. We onderzoeken hoe je binnen een fragment overgangen maakt, hoe je een dialoog weergeeft, een beschrijving maakt etc.

De uitgangsvraag hierbij is: wanneer word ik als lezer uit de tekst gegooid en hoe komt dat?

Op basis daarvan krijg je een checklist met zaken waar je voor moet opletten en enkele concrete oefeningen om je tekst te verbeteren.  Je krijgt duidelijke handvaten waarmee je zelf aan de slag kan om de rest van je tekst te herwerken of bij te schaven.

Feedback in de breedte (een of meerdere hoofdstukken)

Bij brede feedback onderzoeken we je manuscript in de grote lijnen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om de opbouw van een spanningsboog, de ontwikkeling van je personage, de structuur en begrijpbaarheid van je verhaal, de keuze van het vertelperspectief en de verteltijd enz.

De uitgangsvraag hierbij is: geraak en blijf ik geïnteresseerd als lezer? Wat drijft mij om verder te lezen? Wat maakt dat ik wil stoppen met lezen? Heb ik als lezer het gevoel dat ik inhoudelijk mee ben zonder alles te kunnen voorspellen enz.? En uiteindelijk ook: kan ik uit dit verhaal (een eigen) betekenis halen?

Op basis van deze analyse krijg je een aantal vragen, in een dieptegesprek, eventueel ook oefeningen, die je helpen de inhoud, structuur enz. (weer) op gang te trekken.

Bij beide vormen van feedback krijg je een geannoteerde versie van jouw tekst (in google docs-formaat) samen met mondelinge feedback.

Coaching:

 Tekstcoaching

Een gesprek van ongeveer een uur waarin we vooral focussen op het manuscript. Via gerichte vragen en oefeningen verken je de keuzes die je maakte in je manuscript en de mogelijke alternatieven voor die keuzes. Je leert meer grip hebben op de inhoud en betekenis van je schrijfproject.

Schrijfcoaching

Een gesprek van ongeveer een uur waarin we vooral focussen op het schrijven als proces en levenswijze. Via gerichte vragen en oefeningen gaan we aan de slag met onderwerpen van jouw keuze zoals, bijvoorbeeld, omgaan met (onaangename) emoties tijdens het schrijven, omgaan met schaamte en schuldgevoelens of angst bij het schrijven, omgaan met kritiek, omgaan met en schrijfdip, gebrek aan inspiratie of twijfel, een goede schrijfroutine uitbouwen…

Vooraleer we met schrijf- of tekstcoaching starten is er altijd minsten één feedbacksessie geweest.

Selectie

Meerdere mensen bieden schrijfbegeleiding aan en er zijn tal van mogelijkheden om een schrijfopleiding te volgen. Wij kiezen ervoor slechts enkele schrijvers tegelijk te coachen en enkel schrijvers waarbij wij voelen dat onze coaching voor hen en hun werk een meerwaarde kan betekenen.  Wil je via De Schrijfkaravaan een coaching of begeleiding krijgen dan is er eerst een kennismaking op basis van een fragment dat je toestuurt en een gesprek. Deze eerste kennismaking is kosteloos.

Prijs: vanaf 60 euro

Individuele manuscriptbegeleiding en schrijfcoaching op maat. Je stelt je eigen pakket samen.