‘Zonder The Artist’s Way had ik deze stap misschien niet gezet.’

‘Er is een leven voor en een leven na The Artist’s Way’, zegt Nele Smets, CEO (chief everything officer) van Tweeperenboom. Tweeperenboom staat voor een coöperatieve van ‘doorbraakarchitecten’ – ze doen consultancy voor bedrijven en organisaties die voor een grote transitie staan – én de naam staat voor een conferentieplek met een park, een restaurant en een brouwerij.

Vandaag wordt Tweeperenboom gedragen door een team van 12 tot 13 mensen. Maar alles begon met een wat zotte aankoop van een huis. Nele Smets en haar man Bert Smits werden verliefd op een huis in Winksele, met in de tuin een boom waaraan twee soorten peren groeiden. Het huis uit 1779, in de Dorpsstraat nr. 1, is een van de oudste gebouwen uit het mooie Vlaams-Brabantse dorpje. Nele: ‘Het was boven ons budget, maar het had een grote zolder waar we iets mee wilden doen. We wilden er meer van maken dan alleen maar onze gezinswoning. We hadden daar heel vage beelden bij, iets met mensen ontvangen, verbinden, ontmoeten, leren… Het is door The Artist’s Way dat de droom vorm heeft gekregen.’

Nele Smets nam deel aan het eerste groepstraject van The Artist’s Way met De Schrijfkaravaan, in 2013 was dat. Daar werd het zaadje gelegd voor haar toekomstige ondernemerschap. Nele: ‘Ik denk dat ik die stap anders niet gezet zou hebben.’

Op zoek naar een rode draad

Nele was voltijds werknemer bij KBC – een goede werkgever, beklemtoont ze – toen ze zich aanmeldde om deel te nemen aan The Artist’s Way. ‘Ik had toen al verschillende jobs gedaan en ik zag de rode draad niet. Waar ben ik mee bezig, wat drijft mij? Ik kon dat niet benoemen en dat maakte me heel onzeker. Ik heb daar toen begeleiding voor gezocht, maar dat hielp niet.

‘Bert had informatie over The Artist’s Way gelezen en raadde me dat aan. Dat er schrijven aan te pas kwam sprak me aan, omdat ik als kind graag geschreven had.  Het is een vorm die me wel ligt. Omdat die heel persoonlijk is, je hoeft het ook niet te delen. Dat het The Artist’s Way heette, schrikte me niet echt af, ook al ben ik niet iemand die schildert of zo. Ik sprak er met een vriendin over die Isabelle kende en ik belde naar Isabelle voor meer info, en zo vielen alle drempels om deel te nemen weg.’

Overtuigingen herzien

Wat Nele vooral is bijgebleven van The Artist’s Way?

Nele: ‘Bij elk hoofdstuk had ik wel een ‘aha’-erlebnis. Zo heb ik geleerd hoe ik kan omgaan met mijn perfectionisme. In functioneringsgesprekken kreeg ik daar vaak opmerkingen over. Je moet wat minder perfectionistisch zijn, was de boodschap. Ik moest me inhouden. Ik kon daar weinig mee: dat je perfectionistisch bent wil toch gewoon zeggen dat je de dingen graag goed dat? Maar The Artist’s Way verbindt dat met creativiteit. Als alles eerst perfect in orde moet zijn voor je aan iets begint, begin je niet. Dat is wat me ervan weerhoudt te ondernemen, besefte ik. Ik moest niet stoppen met de lat hoog leggen, maar ik moest stoppen met maar niet te beginnen.’

“Ik heb tijdens The Artist’s Way beseft dat ondernemerschap ook een vorm van creativiteit is.”

‘Ook de sessie rond geld was heel belangrijk voor me. Geld is energie, zegt Julia Cameron, auteur van The Artist’s Way. En energie gaat nooit verloren. Als je dat echt ten volle snapt, wordt er zoveel mogelijk. Ik besefte hoezeer ik had vastgezeten in contraproductieve overtuigingen daarover. Als je geld uitgeeft aan iets komt dat op een andere manier terug.’

‘Ook de Ochtendpagina’s waren ontzettend belangrijk. Als je merkt dat je weken aan het stuk telkens weer over dezelfde zaken schrijft, houdt je dat wel een spiegel voor.’

Cupcake-mama

Tijdens het traject van The Artist’s Way besloot Nele ook halftijds te gaan werken. Nele: ‘Dat is een belangrijke hefboom geweest. Ik deed dat niet vanuit de gedachte dat ik iets moest gaan ondernemen, maar gewoon om uit te rusten. Desnoods werd ik een cupcake-mama. Maar de bal is daar aan het rollen gegaan.’

‘Er is een oefening waar je een droom moest uitkiezen en daar een tijdslijn over moest uitstippelen. “Een droom”, dat vond ik zo bevrijdend. Dat je niet persé die ene droom moet hebben. Ik heb toen dat vage idee van ons huis genomen en ben dat als droom beginnen uitwerken. Ik zou binnen de week een website maken en binnen de dag ging ik een naam bedenken. Die nacht staarde ik naar buiten en zag de perenboom… Onlangs deden we een strategie-oefening met de vennoten, en ze hadden het erover dat Tweeperenboom zo’n mooie, krachtige naam is voor onze organisatie.’

‘Ik heb tijdens The Artist’s Way beseft dat ondernemerschap ook een vorm van creativiteit is. Je maakt iets wat jezelf overstijgt, waar anderen ook iets aan hebben. Het is absoluut een vorm van creëren.’

Onderweg zijn

Nele en haar man stonden voor heel wat uitdagingen. De financiële middelen vinden om hun huis te verbouwen, die verbouwing doen terwijl ze er zelf met hun gezin bleven wonen, intussen die droom doen groeien bij een grotere groep van mensen.

“Als je bang bent betekent dat dat je dicht bij je droom bent.”

Nele: ‘Het onderweg zijn is belangrijk. We hadden een groot vel bruin papier opgehangen met daarop post-it’s voor alle to do’s.  Elke week selecteerden we daar een paar uit en dan haalden we die post-it’s er af. Wat we dachten dat de volgende prioriteit zou zijn, bleek meestal niet te kloppen, want je hebt telkens een weggetje afgelegd en daardoor is de context veranderd. Het verhaal dat je achteraf vertelt is niet hetzelfde als hoe het gaandeweg was. Onderweg kan het pure chaos zijn. En ja, we hebben ook slapeloze nachten gehad, soms ook ruzies, alles erop en eraan.  Maar wat me ook echt geholpen heeft was de uitspraak van een deelneemster van The Artist’s Way: als je bang bent betekent dat dat je dicht bij je droom bent. Dat hielp me enorm om met obstakels om te gaan.’

‘Mijn oude onzekerheid is helemaal weg. Als je je eigen zaak kunt uitbouwen dan vertrek je vanuit je buik, je persoonlijke missie. Dat geeft enorm veel voldoening.  Het gaat over zelfverwezenlijking. Die rode draad heb ik zeker en vast gevonden.’

Meer lezen over Tweeperenboom? Ontdek de plek én hun ontstaansgeschiedenis.

Zelf meedoen aan The Artist’s Way? Ontdek het groepstraject hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Comment