Waarom je bij de Schrijfkaravaan niet stilzit

‘Schrijven is zitvlees kweken’, is een veelgehoorde boutade. En natuurlijk is het handiger om al zittend te schrijven dan al lopend. Maar zitvlees kweken is wel een erg beperkte, en ook een beetje onaantrekkelijke, benadering van schrijven. Schrijven is zoveel meer dan het moment dat je letters op papier zet.

Schrijven is verkennen. De wereld om je heen en jouw innerlijke wereld. Als schrijfdocenten zeggen dat je je eigen stem moet ontdekken willen ze eigenlijk zeggen: ontdek wat jouw unieke manier is om naar de wereld te kijken en vind de woorden, zinnen, beelden die daarbij passen.

Ontdek

Dat is precies wat we met De Schrijfkaravaan voor ogen hebben. En daarom zitten we tijdens de schrijfweken ook niet zo heel veel stil. We trekken erop uit. We laten ons meevoeren door wat we met onze zintuigen waarnemen, we doen oefeningen die herinneringen doen opborrelen en die onze verbeelding stimuleren. We laten ons verrassen en inspireren door hoe uniek elke deelnemer de wereld waarneemt en die waarneming verwoordt. Tijdens de schrijfweken van de Schrijfkaravaan ga je op zoek naar jouw authentieke inspiratiebronnen.

Heilige tijd

Maar hoe zit het dan met dat zitvlees kweken, zul je je afvragen. Eigenlijk gaat het vooral hierom: dat je voor jezelf toegewijde tijd vrijmaakt om te schrijven. Of het nu is om erop uit te trekken om inspiratie op te doen. Of te lezen. Of inderdaad te gaan zitten en de woorden op papier te zetten. Of om die woorden te herlezen, herschikken, schrappen… Waar het op aankomt is dat je jezelf de toestemming geeft om alle andere verantwoordelijkheden en to-do’s opzij te zetten om je te wijden aan schrijven. Noem dat heilige tijd.

Je kan jezelf zomaar een week van die heilige tijd cadeau doen met een van de schrijfweken.

https://deschrijfkaravaan.be/schrijfworkshops/zomerweek-antwerpen/

https://deschrijfkaravaan.be/schrijfworkshops/zin-en-zee-oostende/

Leave A Comment