Kan je je leven herschrijven?

Ha, wat zou het mooi zijn: dat je zou kunnen opschrijven hoe je ideale leven eruit ziet – in verleden, heden, toekomst- en dat je leven dan plotsklaps ook zo is. Een beetje als toveren zou dat zijn, niet? En is dat mogelijk? Neen, zul je zeggen. Maar het antwoord is veel genuanceerder dan dat.

Het leven is een stroom van gebeurtenissen en ontmoetingen, van acties en de gevolgen daarvan.  Veel van wat in ons leven voorvalt is toeval – of het nu geluk is of pech. Een aantal zaken in ons leven hebben te maken met keuzes. En meestal gaat het om een combinatie van beide: het leven brengt iets op ons pad en wij kiezen al dan niet bewust hoe we daarnaar kijken en hoe we ermee omgaan. En zie: net dit is een mooie hefboom om ons leven bewust in handen te nemen en te veranderen.

Waarom schrijven?

Door te schrijven geef je betekenis aan de wereld om je heen. Je maakt er een verhaal van dat op een of andere manier steekhoudt. En dat is nu net zo krachtig.

Neen, je kan de zaken die je in het verleden zijn overkomen niet veranderen. Maar je kan wél veranderen hoe je ernaar kijkt. Je kan kiezen om naar het verlies te kijken of naar de kansen. Je kan naar de wolk kijken of naar het gouden randje. Je kan je mislukkingen oplijsten of je successen en welke krachten in jou daarvoor hebben gezorgd. En bovenal kan je doorheen het schrijven ontdekken wat voor jou echt belangrijk is, wat voor jou echt de moeite waard is om je tijd, energie en liefde in te steken. Waar jouw hart klopt.

Schrijven is niet zomaar nadenken, niet zomaar een rationeel gebeuren. Als je vanuit de juiste houding schrijft komen waarheden naar boven uit diepe lagen in jezelf. Waarheden waar je niet op zou zijn gekomen als je gewoon maar een beetje had lopen piekeren. Leren openstaan voor de flow van het schrijven is cruciaal om tot bij die diepere lagen in jezelf te geraken.

Hoe doe je het?

De gezondheidspsycholoog James Pennebaker ontdekte dat schrijven over een traumatische ervaring op termijn positieve effecten oplevert voor zowel je mentale en emotionele als voor je lichamelijke gezondheid. De instructie die hij in zijn onderzoek gaf was heel eenvoudig: deelnemers moesten gedurende vijf dagen elke dag gedurende twintig minuten schrijven over een moeilijke ervaring. Belangrijk was dat ze daarbij ook schreven over hun emoties bij die ervaring. Vijf dagen, twintig minuten, meer hoeft dat niet te zijn. Pennebaker raadt aan niet te schrijven als de traumatische ervaring nog maar net heeft plaatsgevonden, maar pas na een tijdje, als je er mentaal en emotioneel aan toe bent om ze onder ogen te zien.

Julia Cameron, auteur van het wereldberoemde The Artist’s Way, is dan weer de grote promotor van de Morning Pages. Morning Pages, het woord zegt het, schrijf je ’s ochtends. En je schrijft ze met de hand. Meer bepaald schrijf je iedere ochtend drie pagina’s, met de hand, zonder je ook maar iets aan te trekken van de kwaliteit van wat je schrijft. Je stort gewoon de inhoud van je geest op dat moment uit over het papier. Ochtendpagina’s zijn voor veel zaken goed, maar ook om te zorgen dat je elke dag in contact staat met de diepere lagen in jezelf. Waardoor je veel sneller doorhebt als er iets uit evenwicht is in je leven.

Bij De Schrijfkaravaan kan je het traject van The Artist’s Way in groep volgen, lees hier meer.

Zelf ontwikkelde ik als gedreven dagboekschrijfster een aantal ‘technieken’  om met moeilijke periodes om te gaan. Ik gaf ze namen als ‘Observatorium’, ‘Interview met mijn held’, ‘Gesprek met de innerlijke priesteres’.  Ik noemde het ‘EHBO-schrijven’ en ‘De wijze in jezelf aanspreken’. Ik testte de technieken, die voor mij heel behulpzaam zijn, uit bij deelnemers aan schrijfgroepen. Ik zag mensen weer tot leven komen en openbloeien.

Nu heb ik een aantal van die technieken gebundeld in een workshopreeks van 5 sessies: De Herschrijving. Op het einde van de reeks heb je niet alleen een aantal technieken geleerd die je telkens opnieuw kan toepassen, als het wat moeilijker gaat of als je met lastige vragen worstelt, maar heb je ook je verleden een beetje herschreven en alvast een fijn plot bedacht voor de toekomst die je je wenst. Ontdek hier De Herschrijving

Ik hoop jou snel tijdens een van deze workshops te ontmoeten,

 

Isabelle

Leave A Comment